UMEM BECERİ 10 PROJESİ’NDE SANAYİDEN SONRA TARIM VE HİZMET SEKTÖRLERİNDE DE NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLECEK

• 30.05.2012

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, UMEM Beceri ’10 Projesi konusunda 11 Haziran tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Bülend Enginin açıklaması şöyle:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan UMEM Beceri’10 projesi 81 ilde uygulanmaya devam etmektedir.
Proje kapsamında işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak 81 ilde 2500’e yakın kurs açılmış, bu kurslardan başarıyla mezun olan kursiyerlerin çoğu projeye katılan firmalarca istihdam edilmişlerdir. 2011 yılında sadece sanayi alanında açılan UMEM Beceri’10 projesi kursları, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap vermesi ve yüksek istihdam oranları yakalaması sonucunda hem işverenler hem de işsizler için tercih sebebi olmuştur.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığında çalışmalarını yürüten Kurs Yönetiminde de sanayi sektöründe yaklaşık 1000 istihdam talebi değerlendirilmiş ve ilçeler de dahil olmak üzere bu kapsamda toplam 58 kurs açılmıştır. İstihdam ise ikinci yılın başlarında 300’e ulaşmıştır.

HİZMET VE TARIM SEKTÖRLERİNDEKİ FİRMALAR DA PROJEDEN YARARLANABİLECEK
Sanayi alanında başarıyla uygulanan projenin, 2012 yılında taraflarca imzalanan protokolle hizmet ve tarım sektörlerine genişletilmesine karar verilmiştir. Bu doğrultuda, hizmet ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların işgücü ihtiyaçlarına yönelik kurs açılabilecek, bu kurslarda yetişen ve sertifika sahibi olmaya hak kazanan kursiyerlerin çoğu da istihdam edilecektir.
KURSİYERLERE GÜNLÜK 20 LİRA
1 Nisan 2012 tarihinden itibaren, UMEM Beceri’10 Projesi kurslarına katılan kursiyerler teorik ve işbaşı eğitimi süresince günlük 20 TL alacak, kursiyerlere kurs süresince  “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” ve “Genel Sağlık Sigortası” yaptırılacaktır.
Kurslarda başarılı olan kursiyerleri istihdam eden firmalar ise aşağıdaki istihdam teşviklerinden faydalanacaktır:
- 18-29 yaş arası erkekler ve  yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmaların 42 ay süreyle (3,5 yıl),
- 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmaların 30 ay süreyle “Sigorta Primi İşveren Payı” ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır.
Bürokrasinin gücüne, özel sektör dinamizmi katılan bu projeyle  daha bir çok alanda da önemli adımlar atılmıştır. Kurumlar arası iletişim ve birlikte çalışma geleneğinin oluşturulması, ortak sorunlara, ortak çözümler yaratma kültürü gelişmesi, ulusal politikalara yereli de katarak tasarlama deneyimi oluşmasına ciddi katkı sağlanmıştır.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak BECERİ’10 projesini,  üretim ve rekabetçilik meselesinden daha öte, toplumsal bir sorumluluk olarak görüyor ve sahipleniyoruz.  Bu inançla; Çanakkale için hedeflenen sayının da üzerine çıkmak için kentin tüm dinamiklerini bir araya getirerek BECERİ 10 projesini tanıtıyoruz."