CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

• 29.10.2015

Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. Yıldönümünü idrak ediyoruz.

Çanakkale Zaferi, İstiklal Savaşı, Cumhuriyetin kuruluşu yakın tarihimizin en önemli olaylarıdır.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Çanakkale Zaferinin 100. Yılında da ayrı bir özellik taşıyor.

Özgür bir milletin varoluş mücadelesi Çanakkale’de yaşandı. Halk egemenliğine giden en büyük yoldaki mücadele bu topraklarda yapıldı. Hürriyet bayrağının meşalesi bu topraklardan aldı enerjisini ruhunu. Çanakkale ruhu diyoruz ya , işte bu ruhla oluştu Cumhuriyet.

Eski kutlamaların fotoğraflarına bir bakınız. Gönüllerdeki coşku; gururlu bakışlarla gözlere, duruşlara, omuzlar dik yürüyüşlere yansımış. Kıyafetler markasız, ceplerde telefonlar yok, para hiç yok, ama yürekler coşku ve enerji dolu!

Dünyanın en anlamlı bayrağını asmak, taşımak dolu dolu yetiyor. Cumhuriyetin özündeki; egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu bilmek yetiyor. Ahlaklı kurtuluş mücadelesi ile zümrelerin egemenliğinin son bulduğunu bilmenin paha biçilemez rahatlığı yetiyor.

Cumhuriyet yönetimine kavuşmuş bir Ülkede, gelecek kuşaklara emanetin sorumluluk ve bilincinde bakışlar.

92. yıla gelindiğinde ise; yüz yüze ilişkiler zayıflamış, gelir attıkça milli ve dini bayramlar sadece tatil olarak algılanır olmuş toplumda. Milli ve manevi değerler arka planda bırakılmış. Coşku, heyecan azalmış hırs zirve yapmış, insani ve milli değerler zayıflamış. Anlaşılan o ki yalancı dünyaya yatırım yapılmış.

Her yıl “nerede o eski bayramlar” diyenlerimiz artmış.

“ Cumhuriyet sizden aklı hür vicdanı hür nesiller ister” sözünden anladığımız ne yazık ki şahsi gelecek endişesi ile beyinlerine kelepçe takılan, biat eden nesil yetiştirmek olmuş.

Barış ve özgürlükten anladığımız; kendini kent baronu sananların, çetecilik zihniyeti ile yaşadığı şehrin geleceğini önlemelerini alkışlamak olmuş.

Memlekete “hayır” için bırakılan emanetlerden anladığımız “birilerini kayırmak ” olmuş, emanete hıyanetin en kötüsüne göz yumulmuş.

Şükredecek o kadar çok şeyimiz varken nelere nelere şükür demişiz.

Kısacası Cumhuriyete ihaneti öğrenmişiz.

Cumhuriyeti savunur gibi görünürken en büyük hançeri vuranlara, özgürlükten yana görünürken esarete mahkum edenlere rağmen “Cumhuriyet, şehit kanı ile sulanan bu topraklarda ilelebet yaşayacaktır.”

Kalıcı olan devlet ve millettir, gerisi teferruattır. Cumhuriyet ise en büyük erdemdir.

Türkiye Cumhuriyeti; her engele, her bölücü girişime rağmen baki kalacak, bekası korunacak, Cumhuriyete ihanet edenlere boyun eğilmeyecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Yüce Türk Milletinin Cumhuriyet Bayramını içtenlikle kutluyor, Vatan uğruna kendilerini feda eden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Bülend ENGİN

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN