Ezine İlçesi Çınarköy Mevkiinde yaklaşık 153 hektar arazi üzerine kurulması planlanan Ezine Gıda İhtisas OSB’nin 2016 Aralık ayı son haftasında belki de OSB’lerin tarihinde olmayan bir hız ile ÇED Olumlu Belgesi alındı, Yer Seçimi kesinleşti, 2017 Yatırım Programına alındı ve tüzel kişiliği onaylandı.

Konuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin: “Yaklaşık üç yıl önce o dönemki Valimiz Sayın Ahmet Çınar’ın Odamıza tevdi ettiği görev üzerine çalışmayı başlattık. Çok kısa bir sürede bilgilendirme raporunu hazırlayarak Sayın Valimize teslim ettik. Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın Projeye verdiği önemle bugünlere ulaştık. Çanakkale İzmir karayolu üzerinde Çınarköy Mevkiindeki 153 hektar alan, Bakanlıkça uygun bulundu ve Haziran 2015’de 2 uzman mühendis gerekli incelemeleri yapmak üzere Çanakkale'ye geldiler. Uygunluk görüşleri tamamlanarak yer seçiminin kesinleştirilmesi için Bakanlık ara talimatı Odamıza ulaştırıldı. Bu talimat ile yapılması istenen jeolojik etüt, 1/1000’lik haritalar ÇED gibi çalışmalara Odamızca süratle başladık. Çanakkale’mize büyük ivme kazandıracağına inandığımız Projemiz için bu süreçte ortaya çıkan çeşitli problemleri elbirliği ile çözdük. Başından beri bu projeyi benimle birlikte görev edinen Yönetim Kurulu Üyesi 10 arkadaşıma, Ezine Belediye Başkanımız Sayın Haluk Babaoğlu’na, Sayın Kaymakamımız Ali Fuat Atik’e, Başta AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekilimiz Bülent Turan olmak üzere, Çanakkale Milletvekilimiz Ayhan Gider’e, Sayın Valimiz Orhan Tavlı’ya ve gönülden desteklerini esirgemeyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Sayın Faruk Özlü beyefendiye ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. “SANAYİCİLERİMİZE, GIDA İHTİSAS OSB ARACILIĞI İLE ALTYAPISI HAZIR ULUSLARARASI STANDARTLARDA YATIRIM YAPABİLECEKLERİ SANAYİ PARSELLERİ SUNACAĞIZ” 2016 yılında çok üzücü olaylar yaşadık. Yaşadığımız bu menfur olaylar bizlere ne kadar değerli topraklar üzerinde yaşadığımızı bir kez daha gösterdi. Biz birlik ve beraberliğimiz ile çalışma azmimizi, ecdadımızdan aldığımız Çanakkale ruhu ile harmanlayarak bir adım ileri götürmenin derdindeyiz. İşte bu ülkü ile çıktığımız yolda Çanakkale’mize Ezine Gıda İhtisas OSB’yi kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Türkiye’de Ezine Gıda İhtisas OSB ile birlikte tüzel kişilik kazanan OSB sayısı 296’ya ulaşmıştır. Bölgemizin öncelikli sektörleri arasında yer alan; süt ve süt ürünleri ile zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere, gıda ürünleri üretiminde faaliyet gösteren işletmeler, Gıda İhtisas OSB’nin kurulmasıyla birlikte; kümelenme modeli oluşturmaları ve marka değerlerini arttırarak AB ile rekabet edebilecek standartlara ulaşmaları hedeflenmektedir. Sanayicilerimize, Gıda İhtisas OSB aracılığı ile altyapısı hazır uluslararası standartlarda yatırım yapabilecekleri sanayi parselleri sunacağız” “ÇANAKKALE ARTIK KABUK DEĞİŞTİRME SÜRECİNE GİRMİŞTİR” “ Ulusal Kalkınma Planlarımıza, 2023 hedeflerimize çok önemli katkı sağlayacağına inandığımız Ezine Gıda İhtisas OSB’de yer almak için şu ana kadar 40 yatırımcı firmamız Odamıza ön talepte bulundu. 2017 Yılı Yatırım programına alınan OSB’mizi en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. OSB’de yer alan firmalarımız, vergi muafiyetleri başta olmak üzere birçok teşvik avantajına sahip olacaktır. Ezine Gıda İhtisas OSB’nin hizmete girmesiyle birlikte İldeki istihdam oranında önemli artış ve kalıcı iş imkanı sağlanması hedeflenmektedir. Kısa vadede sağlanacak istihdamla beraber bölgemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ivme kazandırmayı hedefliyoruz. Orta vadede ise firmalarımızı URGE ve benzer kümelenme programlarıyla yurt dışı pazarlara taşıyacağız. Bunun çalışmasına da bu proje ile eş zamanlı olarak Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği’ni kurarak başladık. Uzun vadede yerli ve yabancı yatırımcıyı bölgeye çekerek yeni katma değerler yaratacağız. Çanakkale artık kabuğunu kıracaktır ve Çanakkale İş Dünyası geleceğe umutla bakmaktadır. Bu topraklarda hizmet vermek büyük sorumluluk. Bizler emanetçiyiz ve geçiciyiz, kalıcı olan yapacağımız hizmetler ve bırakacağımız eserlerdir. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmak için elini taşın altına sokan herkesi başımızın üzerinde taşırız. Gün birlik ve beraberlik zamanıdır. Herkesin , öncelikle de yerel aktörlerin, kişisel egolarını bir yana koyarak Vatana hizmet için mesai harcaması gerekmektedir. Birlik ve beraberliğimizden, Ülkemizin bütünlüğünden daha değerli hiç bir şey yoktur. Çanakkale pistte yeterince bekledi, bekletildi, artık uçuyor Allah’ın izniyle. Sahip olduğu potansiyeli ekonomiye kazandırmalıyız. Tüm projelerimiz bu anlayış ile Çanakkale içindir, Çanakkale’ye kazandırmak içindir. Ezine Gıda İhtisas OSB’nin bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennisi ile en kısa zamanda Çanakkale Yat Limanı, Çanakkale Kruvaziyer İskelesi, Çanakkale Fuar Ticaret Merkezi, Çanakkale Ticaret Sitesi gibi projelerimiz ile ilgili müjdeleri de paylaşmayı diliyorum.