HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK VE KAMU BANKALARI GENEL MÜDÜRLERİ ÇANAKKALE İŞ DÜNYASI İLE BULUŞTU

• 03.01.2020
  • canakkaletso

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Halkbank Genel Müdürü Osman Arlan, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Banka Genel Müdür Yarımcılarından oluşan heyet, yılın ilk iş gününde Çanakkaleli iş insanlarıyla bir araya geldi.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen görüşmede, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Meclis Başkanı Osman Okyay, Çanakkale’de faaliyet gösteren Kurumum Müdürleri, Çanakkale İli Oda ve Borsa Başkanları, Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda iş insanı hazır bulundu.

“2020 YILININ İLK İŞ GÜNÜNDE ÇANAKKALELİ İŞ CAMİASININ SAYIN BERAT ALBAYRAK VE KAMU BANKA GENEL MÜDRÜLERİYLE BİR ARAYA GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ.”

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın Çanakkale ziyaret toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu;“ Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Gelir İdaresi Başkanım, Kamu Bankalarımızın değerli genel müdürleri ve üst düzey yöneticileri, Çanakkale İş Dünyasının çok kıymetli temsilcileri sayın üyelerimiz, Sizleri Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası adına saygı ile selamlıyorum, hoş geldiniz Sayın Bakanım, öncelikle böyle bir dev kadro ile yeni yılın ilk iş gününde bizleri onurlandırdığınız için teşekkür ediyorum. Ülkemizin manevi başkenti, şehitler diyarı Çanakkale’mizde sizleri ağırlamaktan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.

“İŞ DÜNYASI OLARAK ÇANAKKALE’MİZİN TARİHSEL, COĞRAFİ TÜM ZENGİNLİKLERİNİ EKONOMİK ZAFERLERLE TAÇLANDIRMAK EN BÜYÜK HEDEFİMİZDİR.”

Ekonomik olarak geçtiğimiz tüm zor süreçlerde her zaman Devletimizin yanında olduğumuzu beyan ettik. Enflasyonla Mücadele ve İstihdam Seferberliği programlarında Çanakkale İli Oda ve Borsaları olarak destek verdik, dik duruşumuzu sergiledik. Tüm milli meselelerde birlikte hareket ettik. Çünkü biz Devlet ve Millet el ele olduğu zaman tüm tehdit ve tehlikeleri bertaraf edeceğimize yürekten inanıyoruz.
Bakanlığımızın özel sektörün sesine kulak vererek yaptığı düzenlemeler, piyasaların hareketlendirilmesine yönelik alınan kararlar ve gösterdiğiniz samimiyet için de ayrıca müteşekkiriz.

Ancak; ivedilikle alınan bu kararların bizlere yansıması aynı ivedilikle olmuyor. İş dünyasının şu anda en büyük sorunu bize göre BÜROKRASİ. Üst seviyede hızla alınan kararların yereldeki uygulayıcılarında aynı hızı maalesef göremiyoruz.
Bu her kurum için geçerli olduğu gibi bugünkü toplantı paydaşlarımız olan bankalar için de geçerli ne yazık ki. Finansmana erişimde özel sektör sıkıntı yaşıyor Sayın Bakanım. Banka kredilerinden etkin bir şekilde yararlanamıyoruz. Ekspertiz işlemleri gerçek değerler üzerinden yapılmıyor. Kredi Garanti Fonunun sağladığı imkanlar bizlere tam olarak yansıtılmıyor. Gelir İdaresi Başkanımız Sayın Bekir Bayrakdar Bey de aramızda bugün. Gelir İdaresi Başkanlığımızın 2018 Vergilendirme dönemine ilişkin açıkladığı rekortmenler listesinde ilk 10’da 6 banka var. Almanya'nın vergi rekortmenleri listesinde ise ilk 10'da yer alan firmalar Volkswagen, Mercedes, BMW ile başlıyor ve Bayer’e kadar hepsi üretici firmalar. Bu veri hakkında çok düşünmemiz çok çalışmamız gerekiyor. İş âlemi elini taşın altına koymaya her zaman hazırdır.

“FAİZ DEĞİL ÜRETİM VERGİ ŞAMPİYONU OLMALI”

Sayın Bakanım.
Sözlerime son verirken; Ülkemizde faizin değil üretimin vergi şampiyonu olması dileğiyle Sayın Bakanımızın şahsında, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 1915 Çanakkale Köprüsü, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gibi İlimiz ekonomisine ivme kazandıracak tüm yatırımlarda emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak; “2020 yılının ilk iş gününde Çanakkaleli iş insanları ile birlikte olmaktan son derece mutluyuz. Biz Bakanlık olarak çalışmalarımızda her zaman “Çanakkale Ruhu” ‘nu örnek alıyoruz. Ülkemiz ekonomisine son dönemde gerek kur atağı ile gerekse farklı ekonomik enstrümanlar kullanarak saldırılar yapıldı. Ama çok şükür hepsini atlattık ve tecrübelendik. İVME paketi ile hem bürokratik hem de finansman anlamda adım adım iş dünyasının önünü açmaya devam ediyoruz. Yeni Türkiye hedefimize ulaşmak için Bakanlık olarak gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmaları, iş insanlarımıza ilk ağızdan anlatarak süreci hızlandırmak istiyoruz. Sizlerden aldığımız dönüşler bizler için çok önemli.” açıklamalarında bulundu.

Açılış konuşmalarının akabinde Meclis Başkanı Osman Okyay moderatörlüğünde, Sayın Bakan Albayrak iş insanlarının sorularını birebir cevapladı.

Toplantının ikinci oturumunda ise Banka Genel Müdürleri Çanakkaleli iş insanlarının soruları özel olarak cevaplandırıldı. Aynı anda Banka Genel Müdür yardımcıları ile isteyen iş insanları tarafından ÇTSO Toplantı salonlarında özel görüşmeler gerçekleştirdi. Banka Genel Müdürleriyle gerçekleştirilen genel toplantıda, katılımcılar tarafından; İVME Kredisi, bankaların ekspertiz değerlendirmelerinde yaşanan tutarsızlıklar, e-Defter, Teminat Mektupları, Varlık Borç Takası ve kredi faiz yapılandırması konularında sorulan sorular cevaplandırılmasıyla toplantı sona erdi.